La tradició ancestral de celebrar l’arriba dels solsticis d’estiu i d’hivern, amb el foc com a element principal, es festeja a nombrosos punts de la geografia catalana cada 23 de juny (nit de Sant Joan) i 24 de desembre (nit de Nadal), respectivament. N’obstant això, és a diferents poblacions dels Pirineus on s’hi pot trobar un element especial: les falles.
Aquesta tradició, sota el nom de Les festes del foc del solstici d’Estiu als Pirineus: Falles, Haros i Brandons forma part del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, segons va decidir la Unesco el 2015 després de donar el seu vistiplau a una candidatura conjunta d’Andorra, Espanya i França que englobava a 63 pobles —26 d’Espanya (17 a Catalunya i 9 a l’Aragó), 3 d’Andorra i 34 de França—.
A Catalunya, les falles dels Pirineus que formen part de la declaració de la Unesco se celebren a les comarques de la Val d’Aran (Arties i Les), el Pallars Jussà (La Pobla de Segur), el Pallars Sobirà (Isil i Alins) i l’Alta Ribagorça (Barruera, Boí, Casós, Durro, El Pont de Suert, Erill la Vall, Llesp, Senet, Taüll i Vilaller) durant els mesos de juny i juliol. Per contra, al Berguedà les falles es festejen a les localitats de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola durant el mes de desembre.
Què són les falles?
Les falles consisteixen en la crema de troncs —amb diferents mides i denominacions, segons la població on se celebren— a la plaça principal durant la nit amb motiu de la celebració dels solsticis. La major part de les falles al Pirineu se celebren el mes de juny i més concretament durant la nit del 23 de juny, coincidint amb la revetlla de Sant Joan; no obstant això, també es commemoren durant els mesos de juliol i desembre.
Tot i que cada localitat té les seves pròpies característiques, el ritual de les falles acostuma a iniciar-se amb el descens des de les muntanyes de grups de joves i veïns que, amb teies i halhes enceses —a manera de torxes—, es dirigeixen fins a la plaça del poble, on es crema la foguera i el tronc amb acompanyament de balls típics i música fins a la matinada.
En la celebració de les falles se sol utilitzar la fusta del pi —aprofitant la seva resina— la fusta de l’avellaner i la crosta del cirerer per l’elaboració de les teies i halhes, així com de l’avet, que esdevindrà el gran tronc a cremar.
La relació de les falles que se celebren al Pirineu català és la següent:
17 de juny
La Pobla de Segur
Municipi: La Pobla de Segur
Comarca: Pallars Jussà
Província: Lleida
Les falles de La Pobla de Segur són les primeres del calendari. Se celebren en honor a la Verge de la Ribera i comencen amb la pujada a la muntanya de Santa Magdalena.
16 de juny
Durro
Població: Durro
Municipi: Vall de Boí
Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
Durant la nit, a la muntanya de Sant Quiric, els participants encenen el pi anomenat Faro i es prenen les torxes; des d'allà, baixaran fins a la localitat on faran una gran foguera.
23 de juny
Alins
Municipi: Alins
Comarca: Pallars Sobirà
Província: Lleida
Les falles d'Alins coincideixen amb la seva Festa Major i el descens de les falles es realitza des del turó de Sant Quirc i la zona d'El Botanal. Baixaran fins davant l'església de la localitat, on encendran un gran tronc de pi.
24 de juny
Arties
Població: Arties
Municipi: Naut Aran
Comarca: Val d'Aran
Província: Lleida
Abans de la mitjanit, els participants de la festa cremen el tronc d'avet, anomenat Taro, per després arrossegar-lo pels diferents carrers de la localitat.
23 de juny
Boí
Població: Boí
Municipi: La Vall de Boí
Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
Les torxes s'encenen a la muntanya, en un dels tres faros de pi que s'han col·locat prèviament, per descendir fins al centre de la població i donar pas a una gran foguera.
23 de juny
Casós
Població: Casós
Municipi: El Pont de Suert
Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
La celebració de les falles a Casós també coincideix amb la seva Festa Major. El Faro se situa a la collada de Serrafugues, des d'on es pot contemplar la vall de Barravés.
23 de juny
El Pont de Suert
Municipi: El Pont de Suert
Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
El Faro s'encén als voltants de les 22:00 h des d'un dels punts més alts dels voltants de la població. Des d'allà, els torxaires marxaran fins a la plaça Major, on es formarà una foguera i se celebrarà la revetlla de Sant Joan.
23 de juny
Isil
Població: Isil
Municipi: Alt Àneu
Comarca: Pallars Sobirà
Província: Lleida
La festa s'inicia a mitja tarda en anar a recollir les falles a la zona de les bordes de Lapre. Després de l'encesa de la falla Major, quan ja és fosc, els participants marxaran per diferents indrets de la localitat fins a arribar a la plaça Major, on es llençaran totes les falles al peu de la Falla Major.
23 de juny
Les
Municipi: Les
Comarca: Val d'Aran
Província: Lleida
Coincidint amb les festes patronals, Les celebra la Crèma deth Haro. El tronc d'avet al qual es cala foc als voltants de les 22:00 h incendia les torxes, halhes, fabricades amb escorça de cirerer. En la revetlla de Sant Pere es planta el nou Haro, que romandrà fins a la festa de l'any següent.
23 de juny
Vilaller
Municipi: Vilaller
Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
El Faro està situat al punt més alt del camí del poble fins Casos. El Faro i les torxes s'encenen als voltants de les 22:30 h i els participants comencen el descens fins a arribar a la plaça del poble on es farà una gran foguera.
25 de juny
Senet
Població: Senet
Municipi: Vilaller
Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
El Faro de Senet es planta a La Magdalena, un lloc amb molt bones vistes de la localitat així com de la vall de Barravés. Amb l'encesa del Faro, els participants comencen el descens fins a la població i, com és tradicional, formar una gran foguera després de llençar les falles a terra.
2 de juliol
Barruera
Població: Barruera
Municipi: La Vall de Boí
Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
Coincidint amb la seva Festa Major, la celebració arrenca al turó del Rutxero on s'encén el Far i a les 22:00 h comencen les baixades de les falles infantils i d'adults fins a arribar al centre del poble on es realitzarà una gran foguera.
8 de juliol
Erill la Vall
Població: Erill la Vall
Municipi: La Vall de Boí
Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
Els participants a la festa surten des del poble fins a arribar a una zona situada a una mica més de 1.400 metres, on planten el Faro que cremaran després i amb què encendran les falles. També es planten dos faros secundaris per a qui no vulgui realitzar tot el recorregut. La celebració culmina amb una foguera al centre de la localitat.
14 de juliol
Taüll
Població: Taüll
Municipi: La Vall de Boí
Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
El Faro, de pi, es planta a la muntanya de Torresplanes i, a la nit, els participants encenen les falles i recorren uns dos kilòmetres de distància fins a arribar al poble i crear una gran foguera.
22 de juliol
Llesp
Població: Llesp
Municipi: El Pont de Suert
Comarca: Alta Ribagorça
Província: Lleida
24 de desembre
Bagà
Població: Durro
Municipi: Bagà
Comarca: Berguedà
Província: Barcelona
Conjuntament amb les de Sant Julià de Cerdanyola, les de Bagà són les úniques falles que no se celebren durant l'estiu sinó a la Nit de Nadal. Anomenada fia-faia, la festa comença quan s'encenen les faies fora del poble i els participants recorren els carrers de la localitat, on encenen altres faies, per finalment crear una foguera.
24 de desembre
Sant Julià de Cerdanyola
Municipi: Sant Julià de Cerdanyola
Comarca: Berguedà
Província: Barcelona
La festa de la fia-faia s'inicia a les 18:00 h amb l'encesa de les falles a la muntanya i la baixada de les torxes fins al poble, on calaran foc a més faies i torxes fins que es consumeixin a la plaça de l'Església.
Altres localitats que també celebren falles tot i no estar catalogades com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco són les de Sort (23 de juny), València d’Àneu (25 de juny), Alós d’Isil (2 de juliol) i Pla de l’Ermita (22 de juliol).
Deixa un comentari