L’arquitectura modernista també és molt present a la ciutat de Lleida i la seva figura més representativa és Francesc de Paula Morera i Gatell. Qui fos arquitecte municipal de Lleida, també traçaria els plans de la ciutat durant la primera meitat del segle XX.
L’arquitectura modernista a Lleida té com a funció satisfer la demanda de la burgesia de l’època de plasmar el seu estatus mitjançant la construcció d’habitatges, que es troben situats majoritàriament a les avingudes de Ferran i Blondel.
També es troben importants mostres del modernisme en l’arquitectura industrial. Entre aquestes destaca el Teatre Municipal de l’Escorxador, de Francesc de Paula Morera. El Teatre Municipal de l’Escorxador (1912) està considerat el model més destacat de l’arquitectura modernista a Lleida. El complex ha estat objecte de diverses modificacions i restauracions al llarg de la seva història. Al vestíbul del teatre se situa un retaule mural de l’artista i escenògraf Frederic Amat.
El treball modernista de Francesc de Paula Morera s’aprecia als següents edificis: Casa Melcior (1910), Casa Morera, de la Lira (1922), Cases de Balasch (1914), Casa Bergós (1906-10), Casa Xam-mar (1920), Edifici Pales (1912-15), Antic Cinema Vinyes (1920).
Antic Cinema Vinyes, edifici de Francesc de Paula Morera (1920), sedi de CaixaForum en Lleida / Foto arxiu Sarrate-Torres
Altres construccions modernistes que hi ha a Lleida són la Casa Magí Llorens (1898), de Francesc Lamolla i Morante, i la Casa Baró (1921), la Vinícola, de Joan Bergós i Massó.
Altres construccions modernistes que hi ha a Lleida són la Casa Magí Llorens (1898), de Francesc Lamolla i Morante, i la Casa Baró (1921), la Vinícola, de Joan Bergós i Massó.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Foto archivo Sarate-Torres Foto 1. Nacho Pintos Foto 2. Foto archivo Sarate-Torres Foto 3. Foto archivo Sarate-Torres
Deixa un comentari