La festivitat de Tots Sants —1 de novembre— és una de les principals celebracions del calendari catòlic i en ella es festeja als difunts que ja es troben en presència de Déu. El Dia de Tots Sants és festiu en tota Espanya.
Igual que succeeix en la resta d’Espanya, a Catalunya és tradició que els familiars dels difunts acudeixin als cementiris per recordar-los amb flors i oracions. El costum cultural i religiós d’aquests dies es completa amb la degustació dels tradicionals panellets, un dolç típic de les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó, Balears, València i el Principat d’Andorra. Els panellets s’elaboren principalment amb pinyons o ametlles, si bé també poden elaborar-se amb altres múltiples i diversos ingredients. Altres mostres de la cultura gastronòmica catalana coincidint amb aquests dies són la celebració de castanyades, en les quals es mengen castanyes rostides o confitades, així com moniatos, acompanyades de vi dolç de moscatell.
La pràctica totalitat dels cementiris de Catalunya experimenten un important nombre de visitants en els dies previs a la festivitat de Tots Sants amb l’objecte de guarnir els diferents espais que ocupen els difunts. No obstant això, és el mateix dia 1 de novembre quan es produeix la afluència més gran de ciutadans als cementiris. Segons dades de Cementiris de Barcelona —l’empresa de l’Ajuntament de Barcelona que gestiona 8 cementiris a la ciutat i un en la localitat de Cerdanyola— unes 200.000 persones van acudir als cementiris de la ciutat en el Dia de Tots Sants del 2015.
Cementeris de Barcelona gestiona els cementiris de Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Les Corts, Collserola, Horta, Sants, Sarrià i Sant Gervasi. Entre tots ells, destaquen els de Montjuïc, Poblenou i Les Corts, ja que compten amb rutes culturals que ofereixen un especial atractiu històric i artístic per als visitants.
La Ruta Europea dels Cementiris
Cementiris de Barcelona participa amb quatre cementiris (Montjuïc, Sant Gervasi, Poblenou i Sant Andreu) en la Association of Significant Cemeteries of Europe [Associació Europea de Cementeris Significatius (ASCE), entitat que engloba a 179 cementiris de 22 països europeus.
Des de l’ASCE s’impulsa la denominada Ruta Europea dels Cementiris a través de la qual es «revelen clarament» la identitat cultural i religiosa dels cementiris «com a testimonis de la història local per a ciutats i pobles», segons s’indica des de l’associació. Aquesta iniciativa va ser reconeguda internacionalment per l’Organització Mundial del Turisme (OMT) en 2011 amb la concessió d’un premi especial del jurat en el Premi Ulisses, que guardonen l’excel·lència i la innovació en el turisme.
En aquesta Ruta Europea dels Cementiris de l’ASCE estan inclosos els cementiris de la ciutat comtal de Montjuïc i Poblenou, el de Reus (Tarragona), Igualada (Barcelona), Vilafranca del Penedès (Barcelona), Sant Sebastià (Sitges, Barcelona), Els Caputxins (Mataró, Barcelona) i el Modernista de Lloret de Mar (Girona).
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. www.from.cat Foto 1. www.from.cat Foto 2. www.from.cat Foto 3. Canaan Foto 4. José Luis Filpo Cabana
Deixa un comentari