La Setmana Santa constitueix una de les principals manifestacions del calendari anual cristià en la qual es commemora la Passió, la Mort i la Resurrecció de Jesús. La Setmana Santa s’inicia amb el Diumenge de Rams —entrada de Jesús a Jerusalem— i culmina amb el diumenge de Pasqua o Diumenge de Resurrecció. El pes de la tradició catòlica a Catalunya és incontestable i s’expressa en un important nombre de celebracions durant aquests dies al llarg i ample de la seva geografia catalana.
A continuació es presenten un total de 7 manifestacions de la Setmana Santa a Catalunya en les quals el viatger pot submergir-se en el silenci, el respecte i l’angoixa que es transmeten en els Via Crucis, les processons, les representacions de la Passió i que culminen amb l’esclat de color, ball i música de les caramelles per celebrar que Jesús ha ressuscitat.
La Passió d'Olesa de Montserrat
La Passió d’Olesa de Montserrat és la celebració teatralitzada de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist i té el seu origen en els antics drames sacramentals potenciats per l’església catòlica com una de les múltiples respostes a la Reforma protestant. La Passió d’Olesa de Montserrat està documentada des de l’any 1538, segons un escrit que es conserva en l’Arxiu Parroquial d’aquesta localitat de la comarca del Baix Llobregat… Llegir-ne més.
El Misteri de la Passió i la Dansa de la Mort de Verges
La Passió de Crist que s’escenifica en nombroses poblacions de Catalunya amb motiu de la commemoració de la Setmana Santa, sent les de Cervera (Lleida), Olesa de Montserrat i Esparreguera (Barcelona) les més populars i les que concentren un major nombre d’espectadors. Tanmateix, El Misteri de la Passió o La Processó de Verges (Girona) compta amb unes característiques —entre les quals destaca la Dansa de la Mort— que la fan especialment singular… Llegir-ne més.
Les Tres Gràcies de Reus
La ciutat de Reus viu el seu punt àlgid de la Setmana Santa a primera hora de la tarda (al voltant de les 15.00 h) del Divendres Sant (15 d’abril) amb la celebració de les Tres Gràcies. Una de les primeres referències es troba en les ordenacions de 1784 de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus, en les que s’exposa l’existència d’una processó… Llegir-ne més.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
La Confraria 15+1 de L'Hospitalet
La segona ciutat de Catalunya, L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) viu intensament la Setmana Santa de la mà de l’ Asociación Cultural Andaluza (ACA) Cofradía 15+1. Aquesta entitat, amb estatuts civils i sense ritus canònics, organitza un total de nou processons durant la Setmana Santa que reuneixen més de 120.000 persones, segons explica Judith Nevado, presidenta de l’ACA Confraria 15 +1. L’entitat celebra aquest any el 40 aniversari de la seva constitució… Llegir-ne més.
La Processó del Sant Enterrament de Tarragona
La Processó del Sant Enterrament que discorre pels carrers de la ciutat Tarragona durant el vespre de Divendres Sant (15 d’abril) és la principal manifestació religiosa de la Setmana Santa a la capital tarragonina. En ella intervenen directament més de 3.000 persones —reunides en les diferents confraries, congregacions i germandats— que estan al càrrec dels 20 passos que participen al recorregut que té el seu origen i final a la plaça del Rei, on es troba l’església de Natzaret… Llegir-ne més.
El Desclavament de La Granadella
La Setmana Santa a Catalunya es viu amb intensitat, independentment de si es tracta d’una gran ciutat o una petita localitat de l’interior. Aquest últim cas és el del municipi ilerdenc de La Granadella, a la comarca de Les Garrigues, amb poc més de 700 habitantes. Entre tots els actes de la Setmana Santa que se celebra a La Granadella sobresurt El Desclavament que té lloc la nit de Divendres Sant (15 d’abril)…. Llegir-ne més.
Les Caramelles de Súria
La localitat de Súria (Barcelona) és considerada com la capital de les caramelles pel seu arrelament, el nombre de participants —més de 900 entre cantants i ballarins, agrupats a vuit grups o entitats— així com per l’espectacularitat dels seus balls i el seu caràcter intergeneracional (membres de totes les edats). Els dies principals de la festa són Dissabte de Glòria (16 d’abril) i el Diumenge de Pasqua (17 d’abril)… Llegir-ne més.
Imatge destacada. Crucifixió de Crist en La Passió d'Olesa de Montserrat / © La Passió d'Olesa de Montserrat
Deixa un comentari