La Diada de Sant Jordi que se celebra el 23 d’abril, encara que no sigui festiu oficial, és un dels principals exponents de la cultura i la tradició popular a Catalunya. La festivitat del patró de Catalunya es compon de dos elements bàsics: les parades de llibres i roses. I al voltant d’aquesta efemèride també se celebren nombroses activitats culturals i fins a expressions gastronòmiques com el pa i el pastís especial que, amb el nom del sant, s’elaboren en aquest dia.
El costum dicta que el 23 d’abril l’enamorat regali a la seva estimada una rosa amb espiga —reminiscència de l’amor cortès—, mentre que ella li obsequia amb un llibre. No obstant això, amb el pas del temps, aquesta pràctica s’ha estès també als amics i coneguts.

La rosa vermella simbolitza la passió; l’espiga, la fecunditat / Ajuntament d’Esplugues de Llobregat
El regal de roses i llibres en el Dia de Sant Jordi és una mescla de tradicions. D’una banda, al segle XV se celebrava una Fira de les Roses coincidint amb el dia de Sant Jordi i les joves que sortien de la missa que se celebrava en la capella del sant en el Palau de la Generalitat rebien una rosa. D’altra banda, en 1930 es va establir el 23 d’abril com a Dia del Llibre. Aquesta efemèride seria posteriorment impulsada en l’àmbit internacional després que la Unesco declarés el 23 d’abril com a Dia Mundial del Llibre i els Drets d’Autor.
Potència editorial
Catalunya és la principal comunitat autònoma espanyola en l’àmbit editorial, tant per l’important nombre de títols publicats, així com per l’innegable pes de les editorials establertes. Segons dades de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, a Catalunya s’editen una de cada tres obres catalogades del conjunt de les comunitats autònomes.
Durant el 23 d’abril de 2022, les editorials van vendre al voltant d’1,7 milions de llibres, segons dades del Gremi de Llibreters de Catalunya.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. © Santi Sanz
Deja una respuesta