www.from.cat

  • Inicio
  • Barcelona
    • Barcelona ciudad
      • Barcelona información
      • Barcelona imprescindible
      • Museos
    • Barcelona provincia
  • Tarragona
    • Tarragona ciudad
      • Tarragona información
      • Tarragona imprescindible
    • Tarragona provincia
  • Lleida
    • Lleida ciudad
      • Lleida información
      • Lleida imprescindible
    • Lleida provincia
      • Montaña y aventura
  • Girona
    • Girona ciudad
      • Girona Información
      • Girona imprescindible
    • Girona provincia
      • Montaña y aventura
Portada » La Gran Festa de la Calçotada de Valls

La Gran Festa de la
Calçotada de Valls. El ritual gastronòmic del mes de gener.

calçots

Teula amb manat de calçots i salvitxada (salsa romesco) / Txapulín

La ciutat de Valls sempre mira al cel, desafiant el seu límit. Aquí estan els castellers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls amb el seu anhel constant per pujar més i més amunt, o el campanar de l’església de Sant Joan que, amb 74 metres, és el més alt de Catalunya i, com no, els milers de persones que cada any degusten els calçots de la capital de la comarca tarragonina de l’Alt Camp des de mitjan mes de novembre (quan s’inicia la recol·lecció) fins al mes d’abril. En total, durant els mesos en els quals dura la campanya poden passar per Valls més de 350.000 persones.

La Gran Festa de la Calçotada del pròxim 29 de gener suposa l’inici oficial de la temporada de calçots. El protagonista d’aquesta popular festa gastronòmica, el calçot, és una ceba tendra blanca i dolça de les varietats tardana de Lleida, Roquerola i Montferri. El calçot es prepara a la brasa i es menja mullant-ho en una salsa tipus romesco denominada salvitxada. Els calçots també s’acompanyen de botifarres, botifarres negres, llonganisses, carn de be, carxofes rostides, vi negre o blanc (que es beuen en porró) o cava i postres, entre els quals destaquen les taronges..

salvitxada

Preparació de la salvitxada a Valls / Alberto Gonzalez Rovira

El Calçot de Valls El Calçot de Valls gaudeix de la indicació geogràfica protegida IGP, una denominació de qualitat de determinats productes agroalimentaris regulada per la Unió Europea (UE), i l’àmbit geogràfic de la qual abasta les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. El Calçot de Valls es troba a la venda en els establiments comercials en manats, acompanyats de la corresponent etiqueta IGP numerada i lligats amb un característic fil de color blau.

L’origen del calçot

L’origen del calçot i la seva preparació es remunten a la fi del segle XIX. Tot es deu en fer d’un camperol de la localitat, conegut pel malnom del Xat de Benaiges, a qui també s’atribueix l’elaboració de la salsa que acompanya al calçot. De mica en mica, la pràctica de menjar calçots es va anar estenent per la ciutat, però bàsicament estava reservada a les trobades familiars o de grups d’amics. La pràctica de menjar calçots va començar a desenganxar fora de Valls gràcies a la Penya Artística de l’Olla. A mitjan segle passat, aquesta associació de caràcter artístic, cultural i gastronòmic va començar a celebrar una calçotada anual denominada Gran Calçotada Artística de l’Olla que, amb el pas del temps, va ser reunint a un creixent nombre de personalitats del món de l’art, la cultura, la política de Catalunya. La Penya Artística de l’Olla va encarregar a la Masia Bou la que seria la seva última calçotada. Aquest fet suposaria l’inici de l’explotació comercial de la calçotada i la seva posterior expansió geogràfica més enllà de Valls.

calçots

Preparació dels calçots a la graella a Valls / flydime

La Gran Festa de la Calçotada de Valls celebra aquest any la seva 36a edició i el programa d’actes inclou des de degustacions, concursos, mercats, cercaviles i demostracions culturals i gastronòmiques, entre altres activitats. Si ben el dia fort de la Gran Festa de la Calçotada de Valls és el diumenge 29 de gener, el programa d’actes s’inicia un dia abans amb el mercat de la calçotada, una mostra de cuina del calçot i una concentració de vehicles Citroën 2CV.

El punt àlgid de la festa té lloc a les 13.00 h amb la degustació popular de la calçotada i els concursos de menjar calçots (qui menja més calçots en 45 minuts), conreadors de calçots de la IGP Calçot de Valls i de salsa de calçots.

Preparació i degustació dels calçots

La manera tradicional de preparar los calçots es asarlos a la brasa, aunque también se pueden preparar en el horno. Los calçots —als quals se’ls haurà tallat una mica les arrels i les puntes verdes— es col·loquen en una graella en foc de brasa, que s’aparta en tres o quatre ocasions per donar-los la volta i es facin per tots els costats. Els calçots es retiren quan estan ben negres i la punta està tova. Després s’emboliquen en paper de diari, perquè mantinguin la calor. Per menjar els calçots bastarà amb estrènyer les fulles centrals amb una mà, mentre amb l’altra es pressiona lleugerament en l’altre extrem, en les arrels, i s’estira. Després es mulla el calçot en la salsa i s’ingereix. Els calçots es mengen amb les mans i els comensals acostumen a usar pitet per no tacar-se.

Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari.
Imatge destacada. Alberto Gonzalez Rovira
Foto 1. Txapulín
Foto 2. Alberto Gonzalez Rovira
Foto 3. flydime

Localització

Obtener indicacionesExportar como KML para Google Earth/Google MapsAbrir mapa independiente en modo pantalla completaCrear imagen de código QR ​​para ver el mapa independiente en modo pantalla completaExportar como GeoJSONExportar como GeoRSS
Valls

cargando mapa - por favor, espere...

Valls, Tarragona, Cataluña, España (Indicaciones)
Valls 41.292254, 1.251755 Valls, Tarragona, Cataluña, España (Indicaciones)
Ene 19, 2017from.cat
4 years ago Tarragona provínciaAlt Camp, Alt Camp, calçot, calçot, Calçot de Valls, Calçot de Valls, calçotada, calçotada, campanar, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, concurs, festa, gastronomía, gastronomia, IGP, IGP, Tarragona, Tarragona, Valls, Valls71
La Grande Fête de la
Calçotada de Valls
La Festa dels Traginers de Balsareny
  También podría interesarte  
 
La Diada de Sant Jordi: roses i llibres
 
Tots Sants
 
Temps de Flors en Girona

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Portada » La Gran Festa de la Calçotada de Valls

La Grande Fête de la
Calçotada de Valls. Le rituel gastronomique du mois de janvier.

calçots

Une tuile avec botte de calçots et salvitxada (une sauce romesco) / Txapulín

La ville de Valls toujours regarde au ciel, défiant sa limite. Là sont les castellers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls et la Colla Joves Xiquets de Valls avec son désir constant pour monter plus et plus en haut, ou le clocher de l’église de San Juan qui, avec 74 mètres, est la plus haute de la Catalogne et, comme non, les milliers de personnes qui chaque année dégustent les calçots de la capitale de la comarque tarragonaise de l’Alt Camp depuis le milieu du mois de novembre (quand la récolte est initiée) jusqu’au mois d’avril. Au total, pendant les mois où la campagne dure plus de 350.000 personnes peuvent passer par Valls.

La Grande Fête de la Calçotada du 29 janvier prochain implique le début officiel de la saison de calçots. Le protagoniste de cette fête populaire gastronomique, le calçot, est une ciboulette blanche, tendre et sucrée des variétés tardive de Lleida, Roquerola et Montferri. Le calçot est préparé à la braise et est mangé le mouillant dans une sauce type romesco dénommée salvitxada. Les calçots s’accompagnent aussi de saucisses catalanes, boudins, saucisses, viande de mouton, artichauts rôtis, du vin noir ou blanc (en flacon en verre pour boire le vin à la régalade) ou cava et desserts, entre lesquels ils soulignent les oranges.

salvitxada

Préparation de la salvitxada en Valls / Alberto Gonzalez Rovira

Le Calçot de Valls a l’indication géographique IGP protégée, une dénomination de qualité de déterminés produits agroalimentaires régulée par l’Union Européenne (UE), et dont le domaine géographique embrasse les régions de l’Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès et Baix Penedès. Le Calçot de Valls se trouve en vente dans les établissements commerciaux en liasses, accompagnés de la correspondante étiquette IGP dénombrée et attachés avec un caractéristique fil de couleur bleue.

L’origin du calçot

L’origine du calçot et sa préparation remontent à la fin du siècle XIXème. Tout est dû en faisant un campagnard de la localité, connu par le sobriquet du Xat de Benaiges, auquel l’élaboration de la sauce qu’il accompagne au calçot est aussi attribuée. Peu à peu, la pratique de manger calçots a continué à être étendue par la ville, mais basiquement était réservée aux rencontres familières ou de groupes d’amis. La pratique de manger calçots a commencé à décoller hors de Valls grâce à la Penya Artística de l’Olla [le Cercle Artistique de la Marmite, en français]. Vers le milieu du siècle passé, cette association de caractère artistique, culturel et gastronomique a commencé à célébrer une calçotada annuelle dénommée Grande Calçotada Artística de l’Olla que, avec le temps, il a continué à réunir à un croissant nombre de personnalités du monde de l’art, la culture, la politique de la Catalogne. La Penya Artística de l’Olla a demandé à la Masia Bou celle qui serait sa dernière calçotada en 1956. Ce fait impliquerait le début de l’exploitation commerciale de la calçotada et sa postérieure expansion géographique au-delà de Valls.

calçots

Préparation d’eux calçots au gril à Valls / flydime

La Grande Fête de la Calçotada de Valls célèbre cette année son 36a édition et le programme d’actes inclut depuis des dégustations, concours, des marchés, des passacailles et des démonstrations culturelles et gastronomiques, entre d’autres activités. Bien que le jour fort de la Grande Fête de la Calçotada de Valls ce soit le dimanche 29 janvier, le programme d’actes commence un jour avant avec le marché de la calçotada, une exposition de cuisine du calçot et une concentration de véhicules Citroën 2 CV.

Le point algide de la fête a lieu aux 13:00 h avec la dégustation populaire de la calçotada et les concours de manger calçots (à voir qui mange plus de calçots en 45 minutes), cultivateurs de calçots de l’IGP Calçot de Valls et de sauce de calçots.

Préparation et dégustation des calçots

La manière traditionnelle de préparer les calçots est de les rôtir à la braise, bien qu’ils puissent aussi être préparés dans le four. Les calçots —auxquels il se leur sera coupé un peu les racines et les pointes vertes— sont mis dans un gril en feu de braise, qu’il est éloigné dans trois ou quatre occasions pour leur retourner et soient faits par tous les côtés. Les calçots se retirent quand ils sont bien noirs et la pointe est molle. Après ils s’enveloppent en papier de journal, pour qu’ils tiennent la chaleur. Pour manger les calçots il suffira de serrer les feuilles centrales avec une main, tandis qu’avec l’autre il se presse légèrement dans l’autre extrémité, dans les racines, et s’étire. Après le calçot se mouille dans la sauce et s’ingère. Les calçots se mangent avec les mains et d’habitude les convives utilisent bavoir pour ne pas se tacher.

Photos sous licence de Creative Commons sauf si on indique le contraire.
Image remarquable. Alberto Gonzalez Rovira
Photo 1. Txapulín
Photo 2. Alberto Gonzalez Rovira
Photo 3. flydime

Localisation

Obtener indicacionesExportar como KML para Google Earth/Google MapsAbrir mapa independiente en modo pantalla completaCrear imagen de código QR ​​para ver el mapa independiente en modo pantalla completaExportar como GeoJSONExportar como GeoRSS
Valls

cargando mapa - por favor, espere...

Valls, Tarragona, Cataluña, España (Indicaciones)
Valls 41.292254, 1.251755 Valls, Tarragona, Cataluña, España (Indicaciones)
Ene 19, 2017from.cat
4 years ago Tarragone provinceAlt Camp, Alt Camp, calçot, calçot, Calçot de Valls, Calçot de Valls, calçotada, calçotada, clocher, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, concours, festivité, gastronomie, IGP, IGP, Tarragone, Valls, Valls112
La Gran Fiesta de la
Calçotada de Valls
La Gran Festa de la
Calçotada de Valls
  También podría interesarte  
 
Les festes de Santa Tecla
 
Les Trois Grâces de Reus
 
Assistance médicale et hôpitaux (T)

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Portada » La Gran Festa de la Calçotada de Valls

La Gran Fiesta de la
Calçotada de Valls. El ritual gastronómico del mes de enero.

calçots
calçots

Teja con manojo de calçots y salvitxada (salsa romesco) / Txapulín

La ciudad de Valls siempre mira al cielo, desafiando su límite. Ahí están los castellers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls y la Colla Joves Xiquets de Valls con su anhelo constante por subir más y más arriba, o el campanario de la iglesia de San Juan que, con 74 metros, es el más alto de Cataluña y, como no, las miles de personas que cada año degustan los calçots de la capital de la comarca tarraconense de l’Alt Camp desde mediados del mes de noviembre (cuando se inicia la recolección) hasta el mes de abril. En total, durante los meses en los que dura la campaña pueden pasar por Valls más de 350.000 personas.

La Gran Fiesta de la Calçotada del próximo 29 de enero supone el inicio oficial de la temporada de calçots. El protagonista de esta popular fiesta gastronómica, el calçot, es una cebolleta blanca, tierna y dulce de las variedades tardía de Lleida, Roquerola y Montferri. El calçot se prepara a la brasa y se come mojándolo en una salsa tipo romesco denominada salvitxada. Los calçots también se acompañan de butifarras, morcillas, longanizas, carne de cordero, alcachofas asadas, vino negro o blanco (que se beben en porrón) o cava y postres, entre los que destacan las naranjas.

salvitxada

Preparación de la salvitxada en Valls / Alberto Gonzalez Rovira

El Calçot de Valls cuenta la indicación geográfica protegida IGP, una denominación de calidad de determinados productos agroalimentarios regulada por la Unión Europea (UE), y cuyo ámbito geográfico abarca las comarcas de l’Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès y Baix Penedès. El Calçot de Valls se encuentra a la venta en los establecimientos comerciales en manojos, acompañados de la correspondiente etiqueta IGP numerada y atados con un característico hilo de color azul.

El origen del calçot

El origen del calçot y su preparación se remontan a finales del siglo XIX. Todo se debe al hacer de un campesino de la localidad, conocido por el mote del Xat de Benaiges, a quien también se atribuye la elaboración de la salsa que acompaña al calçot. Poco a poco, la práctica de comer calçots se fue extendiendo por la ciudad, però básicamente estaba reservada a los encuentros familiares o de grupos de amigos. La práctica de comer calçots empezó a despegar fuera de Valls gracias a la Penya Artística de l’Olla [la Peña Artística de la Olla, en castellano]. A mediados del siglo pasado, esta asociación de carácter artístico, cultural y gastronómico empezó a celebrar una calçotada anual denominada Gran Calçotada Artística de l’Olla que, con el paso del tiempo, fue reuniendo a un creciente número de personalidades del mundo del arte, la cultura, la política de Cataluña. La Penya Artística de l’Olla encargó a la Masia Bou la que sería su última calçotada en 1956. Este hecho supondría el inicio de la explotación comercial de la calçotada y su posterior expansión geográfica más allá de Valls.

calçots

Preparación de los calçots a la parrilla en Valls / flydime

La Gran Fiesta de la Calçotada de Valls celebra este año su 36a edición y el programa de actos incluye desde degustaciones, concursos, mercados, pasacalles y demostraciones culturales y gastronómicas, entre otras actividades. Si bien el día fuerte de la Gran Fiesta de la Calçotada de Valls es el domingo 29 de enero, el programa de actos se inicia un día antes con el mercado de la calçotada, una muestra de cocina del calçot y una concentración de vehículos Citroën 2CV.

El punto álgido de la fiesta tiene lugar a las 13:00 h con la degustación popular de la calçotada y los concursos de comer calçots (a ver quien come más calçots en 45 minutos), cultivadores de calçots de la IGP Calçot de Valls y de salsa de calçots.

Preparación y degustación de los calçots

La manera tradicional de preparar los calçots es asarlos a la brasa, aunque también se pueden preparar en el horno. Los calçots —a los que se les habrá cortado un poco las raíces y las puntas verdes— se colocan en una parrilla en fuego de brasa, que se aparta en tres o cuatro ocasiones para darles la vuelta y se hagan por todos los lados. Los calçots se retiran cuando están bien negros y la punta está blanda. Después se envuelven en papel de diario, para que mantengan el calor. Para comer los calçots bastará con apretar las hojas centrales con una mano, mientras con la otra se presiona ligeramente en el otro extremo, en las raíces, y se estira. Después se moja el calçot en la salsa y se ingiere. Los calçots se comen con las manos y los comensales acostumbran a usar babero para no mancharse.

Fotos bajo licencia de Creative Commons salvo que se indique lo contrario.
Imagen destacada. Alberto Gonzalez Rovira
Foto 1. Txapulín
Foto 2. Alberto Gonzalez Rovira
Foto 3. flydime

Localización

Obtener indicacionesExportar como KML para Google Earth/Google MapsAbrir mapa independiente en modo pantalla completaCrear imagen de código QR ​​para ver el mapa independiente en modo pantalla completaExportar como GeoJSONExportar como GeoRSS
Valls

cargando mapa - por favor, espere...

Valls, Tarragona, Cataluña, España (Indicaciones)
Valls 41.292254, 1.251755 Valls, Tarragona, Cataluña, España (Indicaciones)
Ene 19, 2017from.cat
4 years ago Tarragona, Tarragona provinciaAlt Camp, calçot, Calçot de Valls, calçotada, campanario, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, concurso, fiesta, gastronomía, IGP, Tarragona, Valls147
Stations de ski et montagne dans la province de LleidaLa Grande Fête de la
Calçotada de Valls
  También podría interesarte  
 
Horarios comerciales y festividades (T)
 
La Gran Festa de la
Calçotada de Valls
 
Tarraco Viva, tributo al legado de Roma

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

0
Facebook
0
Twitter
 Localización 

Provincia: Tarragona
Comarca: Alt Camp
Localidad: Valls

 El Tiempo en Valls 
 PUBLICIDAD 
 PUBLICIDAD 
 Catedrales de Cataluña 
  • Catedral de Barcelona
  • Catedral de Tarragona
  • Iglesia de Sant Llorenç (Lleida)
  • La Catedral de Girona
  • La Seu Nova
  • La Seu Vella
 PUBLICIDAD 
 PUBLICIDAD 
 Autres articles 
ICS
Assistència mèdica i hospitals (L)
Horaires commerciaux et festivités (GI)
matadero
Arquitectura modernista a Tarragona
pórtico catedral barcelona
La Catedral de Barcelona
Insignia Guardia Urbana Tarragona
Seguridad ciudadana (T)
La Rambla Barcelona
La Rambla de Barcelona
Estacions d’esquí i muntanya a la <br>província de Girona
camps elisis
Los Camps Elisis de Lleida
Communications et transports (L)
Monastère de Saint Pierre de Galligants




from.cat



De la Catalogne, au Monde

Mentions legals | Qui sommes-nous ? | Cookies |
Publicité | Contact


«L'oeuvre de la Sacrée Famille va lentement parce que mon Client n'a pas hâte»

Antoni Gaudí


2015-2020 © from.cat