El que en principi havia de ser una estacada de fusta es va convertir, a finals del segle III aC, a la Muralla; el monument més antic i gran de la Península. I completament romà. No busqueu orígens ibèrics ni mítics als blocs megalítics que sostenen els carreus superiors. Tot, inclosos els 12 metres d’altura, l’amplada d’entre 4 i 6 metres, i l’extensió, que era d’uns 4 quilòmetres, dels quals se’n conserva més d’un, és fruit de l’enginy i l’arquitectura de Roma.
La Muralla, descrita en textos i poemes, fotografiada i fins cantada, és un dels elements més representatius i representats de Tarragona. El 1933 es va obrir als seus peus el passeig Arqueològic, que discorre en paral·lel a la Falsa Braga, obra d’enginyers britànics durant la guerra de Successió. S’ha conservat només una de les portes principals de la Muralla, la del Socors, a prop de la Torre de Minerva, si bé subsisteixen unes altres sis de més petites, o portells.
Un altre passeig, no tan arqueològic, s’estén sobre la Muralla, per l’antic pas de ronda. Allà podeu sortir a tafanejar per sobre de les cases de la Part Alta, al costat dels terrats, la roba estesa, les veus i les olors. De la història viva.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Ferran Llorens Foto 1. Viator Imperi Foto 2. Tomas Navarro Badia Foto 3. Vmenkov
Deixa un comentari