La ciutat de Tarragona celebra la seva festa major del 15 al 24 de setembre amb motiu de la festivitat de Santa Tecla, patrona de la ciutat. La festa està declarada com a Festa d’Interès Turístic Nacional (2002) pel Govern d’Espanya i Festa Tradicional d’Interès Nacional (1996) i Festa Patrimonial d’Interès Nacional (2010) pel Govern de la Generalitat de Catalunya
L’origen de la festa es troba en una important processó que es va celebrar a la ciutat de Tarragona l’any 1321 amb motiu de la rebuda de la relíquia del braç de Santa Tecla, procedent de l’actual Armènia, per intercessió del rei Jaume II.
El programa d’actes de les festes de Santa Tecla per aquest 2016 inclou al voltant de 500 activitats. No obstant això, el gruix de la festa està format per un conjunt d’actes tradicionals que configuren la que es denomina seqüència ritual de la festa. Així, per exemple, molts dels elements cerimonials que presenta la festa avui dia —cercaviles de la vigília, l’anada i volta de l’ofici, i la processó del braç de Santa Tecla— estan recollits en les Ordenacions de Santa Tecla, que daten de 1370. Un dels elements més significatius de la festa és el seu bestiari fantàstic, que es coneix des de finals del segle XIV, i del que destaca la Cucafera.
Una de les activitats principals del programa de les festes és la celebració del Seguici Popular, un conjunt de danses, bèsties fantàstiques, entremesos, representacions al·legòriques, balls parlats i músics populars. El Seguici compta amb un paper destacat el matí del 23 de setembre, dia de Santa Tecla, després de la celebració de l’ofici religiós en la Catedral de Tarragona que s’inicia amb el trasllat en processó de la relíquia de la santa des de la seva capella fins a l’altar major. Un altar major presidit pel retaule gòtic de l’escultor Pere Johan i en la part central del qual es troben les imatges de la Mare de Déu i el nen Jesús, flanquejats per les imatges de Sant Pau i Santa Tecla.
Les festes de Santa Tecla tanquen temporada castellera a Tarragona amb tres actuacions que reserven un especial protagonisme a les quatre colles castelleres de la ciutat: Els Xiquets de Tarragona (camisa a ratlles blanques i vermelles), la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona (de color lila), els Xiquets del Serrallo (blau marí) i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau (camisa verda).
Diumenge, 18 de setembre, se celebra la primera cita castellera amb les actuacions de la Colla Xiquets de Tarragona i la Colla Jove Xiquets de Tarragona —les dues colles castelleres locals que millors castells han descarregat en la temporada anterior— i la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca, com a agrupacions convidades.
Les quatre colles castelleres de Tarragona rivalitzaran amb les seves millors construccions el dissabte i el diumenge, 23 i 24 de setembre, respectivament. El 24 de setembre, la Mercè, cadascuna de les colles castelleres de la ciutat, a més de realitzar noves construccions, aixecaran un pilar de quatre des de les escales de la Catedral, a la plaça de les Cois, que haurà d’arribar fins a sota la balconada de l’Ajuntament de Tarragona, a la plaça de la Font.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imagen destacada. Iñaki RT Foto 1. amadalvarez Foto 2. Simon Burchell Foto 3. Simon Burchell Foto 4. dr_zoidberg
Deixa un comentari