El Circ era l’espectacle de masses més multitudinari del món romà, i els aurigues, o conductors dels carros -bigues, de dos cavalls, o quadrigues, de quatre- eren tan populars com ho són ara els pilots de Fórmula 1. Dos de molt coneguts eren Fucus i Eutyches. Sobre el segon, en el Museu Diocesà hi ha una inscripció, molt lírica, que ens parla de la seva malaltia i mort en plena joventut.
El Circ va ser construït en els anys noranta de la nostra era i tenia més de 300 metres de longitud, més del doble que un camp de futbol, per uns 100 d’ample. Cabia en ell una multitud: 23.000 persones. Poden visitar-se la seva capçalera i part de les seves grades i voltes, molt ben conservades, que servien d’accés, o s’utilitzaven com vestuaris o botigues.
Altres voltes i restes del Circ es troben en cases particulars, comerços, bars o restaurants. Un d’ells porta el nom de “Les Voltes”; en un altre es conserva part de la tribuna, i un altre, “El Cau”, és dels locals nocturns amb més presència de música en viu. Al recinte de la capçalera es troben la Muralleta, de 1363, i la Torre de les Monges o de Carles V, del segle XIV, reformada al segle XV. Entre altres usos, el Circ ha estat destinat a palau dels reis de la Corona d’Aragó, al segle XII, i també a presó.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Tomàs Badia Navarro Foto 1. Zarateman Foto 2. Jorge Franganillo Foto 3. -ted
Deixa un comentari