Serrallo és Tarragona, però és una altra Tarragona. El barri del mar és dels pescadors; dels restaurants de peix -pregunteu a la gent d’aquí quin us en recomana-; dels quioscos, també de peix, que s’omplen quan arriba la calor; de les dones cosint xarxes; de l’arribada de les barques, o del “pes” que és com els del Serrall anomenen a la llotja del peix. També és un barri que va canviant per la desaparició de les barreres que el separaven de la ciutat. El barri, situat entre el Francolí, el port i la via del tren, va néixer a la segona meitat del segle XIX, quan la construcció d’aquesta via va fer desplaçar allà les cases dels pescadors.
Port romà i embarcador de lleure
El port va començar a construir-se en l’època romana i s’ha modernitzat i ampliat sovint: en els segles XII, XV, a partir de 1790 -amb pedres transportades per presos-… Des dels seus orígens, el mateix que avui, és un dels ports comercials més importants del Mediterrani.
El port pesquer, inaugurat el 1942, és el que més captura de Catalunya en les pesques d’arrossegament i palangre. El mar de Tarragona és bo per a peixos com el lluç, el llobarro, l’orada, l’emperador… Té una plataforma costanera molt ampla, el “sec”, afavorida pels sediments que en ella diposita l’Ebre.
Al port esportiu té la seva seu el Club Nàutic, de més de 125 anys d’història.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Álvaro Galve Foto 1. Víctor Foto 2. Jorge Franganillo Foto 3. Pere López
Deja una respuesta