L’arquitectura modernista també és molt present a la ciutat de Tarragona de la mà de les figures de Josep Maria Jujol i Gibert i de Josep Maria Pujol i de Barberà. Les principals obres arquitectòniques realitzades per ambdós arquitectes tenen com a principal característica posar l’art al servei de la funcionalitat.
Teatre Metropol, primera obra de Jujol
Josep Maria Jujol (1879-1949), que va néixer a Tarragona, és un dels grans arquitectes catalans de tots els temps, un home avançat a la seva època, tant en l’aspecte estètic com a tècnic. Malgrat haver treballat amb Gaudí, va tenir una veu personal i recognoscible. El Teatre Metropol, restaurat per Josep Llinàs el 1995, és una de les obres més destacades que va deixar a la seva ciutat, i la primera com a professional per compte propi. És una al·legoria marítima, amb els seus dibuixos d’ones i peixos, i les formes de quilla i vaixell, però també està ple de simbologia religiosa, com les emes de Maria, la Verge, de la qual Jujol era devot.
Els esgrafiats i pedrissos de la Casa Ximenis
El 1914, Jujol rebia l’encàrrec de construir un edifici adossat a la Muralla, i com a resposta a la dificultat realitzava no només una casa respectuosa amb la història, sinó una filigrana d’esgrafiats i ferro. Amb aquest material va fer uns molt jujolians balcons i pedrissos, uns bancs on la gent s’asseia a mirar, a xerrar o a festejar. Els mil llums que incideixen a la façana al llarg de l’any afavoreixen la Casa Ximenis, tan cèntrica com discreta. Jujol és autor a la seva ciutat, entre altres obres, del camerino del Convent dels Carmelites, edifici de silueta emblemàtica, conegut com a La Punxa, construït el 1918. A més de per la seva forma, el Convent és popular perquè en ell es fabricava l’Aigua del Carme, remei per a tots els mals que no podia faltar a cap llar.
Un mercat central vienès
A la plaça Corsini es troba un dels llocs que més es visiten diàriament, el Mercat Central, hereu en certa manera del Fòrum Municipal, amb els llocs de peix, verdures, carn… El va construir el 1915 un arquitecte amb molts edificis a la ciutat, Josep Maria Pujol i de Barberà (1871-1949). L’edifici està en remodelació.
Edifici gran i elegant, el Mercat Central de Tarragona recorda l’estació de metro de Karlplatz, a Viena, de l’arquitecte Otto Wagner. Els dimarts i dijous té lloc al seu voltant un tradicional i popular mercat ambulant de roba i altres coses.
Altres mostres a destacar del Modernisme tarragoní són el Col.legi de les Teresianes, l’antic Escorxador, ara rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, la Casa Salas, la Quinta de Sant Rafael, situada al Parc de la Ciutat, o la Casa de la Punxa -no confondre-la amb els Carmelites-, en l’actualitat seu de la Cambra de Comerç.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Rosa Maria Ferré Foto 1. Amadalvarez Foto 2. Malouette Foto 3. Aniol Foto 4. Enric Foto 5. Carme Ribes Moreno Foto 6. Deosringas
Deixa un comentari