Encara avui, en ple segle XXI, una vegada a l’any l’Amfiteatre s’omple de gladiadors i espectadors que demanen el sacrifici del perdedor assenyalant el terra, el regne dels morts -allò del puny tancat i el polze cap a baix és cosa de les pel·lícules-. Per sort, es tracta de reconstruccions històriques realitzades per especialistes durant les jornades Tarraco Viva. A l’Amfiteatre, al costat del parc del Miracle, d’uns 130 per poc més de 100 metres, amb grades excavades en part a la roca, i amb capacitat antigament per a 14.000 persones, tenien lloc, a més, lluites i caceres amb feres.
L’any 221 de la nostra era, ja va necessitar reformes, i s’ha trobat en ell una inscripció dedicada a l’excèntric emperador Heliogàbal, que el va enviar restaurar, i que constitueix la inscripció més gran descoberta fins avui en el que va ser l’Imperi. Al mateix segle, l’any 259, a l’Amfiteatre van ser cremats vius el primer bisbe de Tarragona, Sant Fructuós, i els diaques Sant Auguri i Sant Eulogi. En memòria d’aquests màrtirs, es va construir a la sorra una basílica, en l’època visigòtica, segles VI i VII, i a sobre, en els segles XII-XIII, l’església romànica de Santa Maria del Miracle.
També en memòria seva, des de 1990 es representa La Passió de San Fructuós. És una obra teatral basada en les Actes del Martiri del bisbe i els diaques, les més antigues conservades a la Península, que ens transmeten el testimoni de primera mà del martiri i la mort dels sants. Patrimoni antic, humà.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. -ted Foto 1. -ted Foto 2. -ted Foto 3. Viator Imperi
Localització
s'està carregant el mapa - espereu...s
Deixa un comentari