El Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, més conegut pel nom de Museu de Lleida, reuneix col·leccions, obres, peces, elements i objectes de la història de les comarques ilerdense, des de la prehistòria fins a l’era contemporània, a través dels 7.000 metres quadrats de la seva seu. L’edifici que acull el Museu de Lleida data de l’any 2007 i és obra de l’arquitecte Joan Rodón (imatge destacada).
Els antecedents de l’actual museu es remunten a 1893, quan el bisbe Josép Messeguer i Costa impulsa la fundació del Museu Arqueològic del Seminari Diocesà de Lleida. La col·lecció augmentarà amb l’adquisició d’obres de les parròquies del bisbat i de les aportacions i donacions de particulars.
La major part dels fons del Museu de Lleida provenen de dues col·leccions. D’una banda, la d’art sacre procedent del Museu Diocesà, promoguda per Messeguer; d’altra banda, la col·lecció arqueològica de l’Institut d’Estudis Ilerdenses (IEI). La concentració d’aquesta dues col·leccions començaria a prendre forma l’agost de 1997 amb la firma del conveni per a la fundació del Museu de Lleida i Diocesà. La vocació dels impulsors és crear el museu de referència de les comarques lleidatanes.
La major part dels fons del Museu de Lleida provenen de dues col·leccions. D’una banda, la d’art sacre procedent del Museu Diocesà, promoguda per Messeguer; d’altra banda, la col·lecció arqueològica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). La concentració d’aquesta dues col·leccions començaria a prendre forma l’agost de 1997 amb la firma del conveni per a la fundació del Museu de Lleida i Diocesà. La vocació dels impulsors és crear el museu de referència de les comarques lleidatanes per Jaume Ferrer amb el motiu del Naixement de Jesús i l’Adoració dels Reis; un joc d’escacs amb peces de vidre del segle X-XI, època de la dominació àrab, procedent de la Col·legiata de San Pere d’Àger, entre moltes altres de diferents períodes històrics (època del bronze, preromana, romana, visigòtica…) i estils artístics com el barroc i el renaixement.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Norto Méndez Foto 1. Norto Méndez Foto 2. Norto Méndez
Deixa un comentari