El Palau de la Paeria acull la seu del govern municipal de la ciutat de Lleida, també conegut pel nom de la Paeria. La paraula «paeria» es fa servir per designar els ajuntaments de Lleida i Cervera. L’alcalde de la Paeria és conegut com el «paer en cap». Aquesta distinció es troba en un privilegi concedit pel rei Jaume I al segle XIII.
El Palau de la Paeria està situat en el principal eix comercial de Lleida. La construcció de l’edifici se situa a començaments del segle XII. Tanmateix, l’edificació no adquiriria una funció pública fins a 1383, quan els propietaris, els senyors de Sanaüja, el cedirien perquè allotgés la seu del govern de la ciutat.
Obra representativa de l’arquitectura civil romànica, el Palau de la Paeria, compta amb una doble façana. La principal, d’estil romànic, a la plaça de la Paeria; la segona, d’estil neoclàssic i amb remodelació d’estil neomedieval de 1929, dóna al riu Segre.
Al marge del valor arquitectònic de l’edifici, el Palau de la Paeria compta amb altres elements d’interès i de rellevància històrica i artística per al visitant. Entre tots ells destaquen la Carta Pobla, el Retaule de la Verge dels Paers, l’Armari dels Privilegis i Actes -també conegut pel nom de l’armari de les cinc claus- i la Morra. Datada en 1150, la Carta Pobla és la primera constitució dels habitants de les terres de Lleida. El Retaule de la Verge dels Paers, d’estil gòtic (s. XV), és obra de Jaume Ferrer i simbolitza la protecció de la Verge sobre el govern de la ciutat. Finalment, cal destacar la Morra, la cambra dels condemnats a mort, que es troba als soterranis de la Paeria, després que el 1486 s’emprengués una reforma per allotjar una presó al seu interior.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Maria Rosa Ferré Foto 1. Pere López Foto 2. Turisme de Lleida Foto 3. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya Foto 4. Turisme de Lleida
Deixa un comentari