Els amants de la diversa oferta gastronòmica que gira al voltant dels caragols tenen una cita ineludible cada tercer cap de setmana del mes de maig a la ciutat de Lleida amb la celebració del seu tradicional Aplec del Caragol Aquest esdeveniment anual està declarat Festa d’Interès Turístic Nacional pel Govern d’Espanya i Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de de Catalunya.
El 2016, l’Aplec del Caragol va celebrar la seva 37a edició del 20 al 22 de maig i va convertir la capital de la comarca del Segrià en el fogó gastronòmic de la denominada Catalunya interior. L’Aplec del Caragol té lloc en un marc incomparable i de referència de la ciutat de Lleida com són els Camps Elisis.
La festa va començar la nit del divendres, 20 de maig, amb la introducció de la novetat del Lo Caragolasso, i va aconseguir el seu punt àlgid en el menjar multitudinari del diumenge, 22 de maig. Cliqueu aquí per accedir al programa complet de la festa.
Paral·lelament al Aplec del Caragol es va celebrar una Setmana Cultural que començà el dimarts, 17 de maig, amb un pregó i el lliurament dels premis Caragol Bover —un dels caragols més estesos a Catalunya— i Llimac. El 2016 es va concedir el premi Caragol Bover als germans Roca, per la seva aposta pels productes de proximitat i dels caragols de Lleida, mentre que el premi Llimac va ser pel pilot italià de Moto GP, Valentino Rossi, per la seva hostilitat cap al també piloto de Cervera (Lleida), Marc Márquez.
Una mica d’història de la festa
La Federació de Colles de l’Aplec del Cargol, més coneguda pel seu acrònim Fecoll s’encarrega de l’organització de la festa. La iniciativa de celebrar una festa del caragol sorgeix en 1980 i aquella primera cita lúdic festiva i gastronòmica va reunir a poc més de 200 peñistas i a uns 4.000 visitants.
En l’edició de 206, hi van participar 103 colles amb més de 13.000 membres, i al voltant de 200.000 visitants què van donar bon compte de les més de 12 tones de caragols preparades de múltiples varietats per a l’ocasió.
El Caragol Tour
L’impacte del Aplec del Caragol com a instrument de promoció gastronòmica de la ciutat de Lleida s’estén a la resta de la província amb el foment d’altres sectors de l’activitat com el vitivinícola, l’agroalimentació —a Lleida la hi coneix com el rebost de Catalunya— i, com no, el turisme. En la divulgació d’aquests sectors de l’activitat econòmica hi juga un paper molt important el Caragol Tour, que el2016 va celebrar la seva 13a edició.
El Caragol Tour actua com a ambaixador de la festa i d’aparador dels més diversos productes vitivinícoles i agroalimenaris de Lleida amb menús especials elaborats pels alumnes de l’Escola de Hotelería i Turisme de Lleida en els quals el caragol és el gran protagonista. El Caragol Tour de 2016 es va celebrar a les ciutats de Soria (4 d’abril), Madrid (18 d’abril) i en la localitat barcelonina d’Esplugues de Llobregat (2 de maig).
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imagen destacada. Calafellvalo Foto 1. Calafellvalo Foto 2. Calafellvalo Foto 3. Calafellvalo Foto 4. Calafellvalo
Deixa un comentari