Bàscara
Amb poc més de 1.034 habitants el 2022, el municipi de Bàscara està situat a l’extrem sud de l’Alt Empordà i compren la vila de Bàscara i els pobles de Calabuig i Orriols. El terme municipal presenta una gran varietat de paisatges que els visitants poden descobrir mitjançant excursions a peu, en bicicleta o a cavall.
La primera referència històrica de la vila de Bàscara —que era possessió dels bisbes de Girona— apareix en un document de l’any 817. Bàscara disposa de un important patrimoni històric i la localitat està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
Entre els principals atractius que es poden trobar al municipi hi destaquen l’església de Sant Esteve —edifici d’estil gòtic del segle XIV—, castell episcopal —construcció medieval del segle XI que es troba en runes— i diferents trams d’una muralla medieval que envoltava la localitat.
Navata
El municipi de Navata (1.465 habitants el 2022) és al límit occidental de la comarca. L’economia de Navata es basa en l’agricultura, la ramaderia i el turisme. Precisament, l’activitat econòmica que es genera al voltant del turisme és la que té un major creixement, ja que el municipi se situa en una zona natural privilegiada per la seva proximitat als boscos de la Garrotxa i les platges de la Costa Brava.
Els visitants de Navata poden gaudir d’una interessant ruta de senderisme que parteix des de la plaça de l’església de Sant Pere de Navata, amb una mica més de 14 quilòmetres i un temps de recorregut aproximat a les dues hores. Així mateix, els practicants de BTT disposen de rutes amb diferents nivells de dificultat.
Navata té un origen medieval (s. XIII) i encara conserva alguns vestigis d’aquesta època, com la muralla dels segles XIV-XV. La majoria de les cases del nucli antic del poble són dels segles XVII i XVIII —amb les lògiques modificacions i restauracions posteriors— tot i que hi conserven alguns elements originals com finestres i portes amb carreus amb dates i inscripcions.
Un altre element arquitectònic que cal destacar de Navata és l’església romànica de Sant Pere de Navata, també coneguda com de Sant Pere de Can Miró, sobre la qual hi ha la referència que va ser donada a la canònica de la Seu de Girona el 1019.
Perelada
L’enclavament del municipi de Perelada és ideal pels visitants amants de la natura ja que és molt a prop de la serralada de l’Alberta i de les platges de la Costa Brava. Amb una població de 1.974 habitants el 2022, el municipi de Peralada inclou el nucli de Vilanova de la Muga, situat al sud del seu terme.
Els orígens de Perelada se situen als voltants del s. VI aC i en època dels romans, aquests van instal·lar un pagus. A l’Edat Mitjana, el comptat de Perelada va quedar sota domini del comptat d’Ampúries. Els carrers de Perelada mantenen edificis de l’època medieval i, a la plaça Muntaner, hi ha la casa natal —amb reformes posteriors— del cavaller i cronista Ramon Muntaner.
Perelada compta amb una llarga tradició vinícola dins de la DO Empordà, però sense cap dubte la seva principal referència pels visitants és l’oferta lúdica, d’oci i restauració que es desenvolupa al voltant del Castell. El Casino de Perelada i el seu famós festival internacional de música —els mesos de juliol i agost— són exponents d’aquesta oferta.
Els orígens del Castell de Perelada arrenquen el s. XIII quan els vescomtes de Peralada decideixen construir un nou castell, fora de la muralla de la localitat, després que el primer fos destruït en el transcurs d’una guerra contra França.
Altres atractius d’aquesta localitat de l’Alt Empordà són el Claustre de Sant Domènec, que és l’únic que roman d’un convent agustinià de la segona meitat del s. XI, així com el convent gòtic del Carme, que acull el Museu del Castell de Perelada, el Museu del Vidre, el Museu del Vi i una biblioteca amb gairebé 80.000 volums que inclou 1.000 edicions d’El Quixot.
Vila-sacra
El petit municipi de Vila-sacra se situa al centre de la comarca de l’Alt Empordà. Amb 785 habitants el 2022, Vila-sacra és a mig camí de la ciutat de Figueres i Castelló d’Empúries i ja és esmentat en una butlla de Benet VI a l’abat Hildesind el 974.
El seu emplaçament, a la plana de l’Empordà, és ideal per a la pràctica del cicloturisme. També es poden fer excursions a peu —amb rutes senyalitzades— o en bicicleta i practicar esports aquàtics en els rius, com per exemple el Manol, i llacs pròxims, sense oblidar les visites a les vinyes de la zona.
Els principals llocs d’interès arquitectònic del municipi són l’església de Sant Esteve —romànica del segle XIII— i el castell de Vila-Sacra o Torre de l’Abat —antiga fortalesa del s. XI situada al centre de la vila.
Deixa un comentari