El text del Misteri de la Passió de Verges està basat en l’obra en vers de fra Antoni de Sant Jeroni que, en 1773 va recollir i va adaptar diferents textos de les representacions populars de la Passió que s’escenificaven a Catalunya. No obstant això, cal assenyalar que algunes fonts sostenen que La Processó de Verges ja se celebrava l’any 1347.
El Misteri de la Passió o La Processó de Verges es representa únicament durant la nit del Dijous Sant (6 d’abril) en escenaris naturals d’aquest petit municipi de la comarca del Baix Empordà (Girona).
La Processó de Verges consta de dues parts. La primera té lloc a la plaça Major, a les 22.00 h, amb les muralles i fortificacions medievals com a teló de fons. En aquest espai es representen diferents escenes de la Passió que conclouen amb la condemna a mort de Jesús. La segona part del Misteri de la Passió transcorre pels carrers del nucli antic de la localitat, especialment ambientats i il·luminats per torxes i altres elements —petxines de caragols al carrer Orient—, on es representen la resta d’escenes i que culmina amb la crucifixió de Crist a la plaça de l’església de Sant Julià, mentre la mort, dins de l’església, rendeix reverència al Santíssim.
En el seguici que recorre els carrers de Verges durant l’escenificació del Misteri de la Passió durant més de dues hores es troben 10 esquelets que interpreten la Dansa de la Mort, autèntica joia de la cultura popular no només catalana, sinó europea, que ens recorden que el temps passa de pressa i que la mort ens arriba a tots.

Esquelets ballant la Dansa de la Mort a Verges (Girona) / dantzan
La Dansa de la Mort és interpretada per dos adults i tres nens, vestits amb un vestit negre en el qual hi ha dibuixat un esquelet i amb el cap cobert amb una calavera. Concretament, els esquelets salten i donen un quart de volta al ritme del so que marca el timbal d’un altre personatge, també vestit d’esquelet, però abillat amb capa negra i capirot. A aquest últim li acompanyen altres quatre esquelets, també amb capa negra, capirot i que porten torxes.
Un dels esquelets adults —l’únic que fa un volt sencer al toc del timbal— porta una dalla en la qual la inscripció Nemini Parco recorda als assistents que la mort no perdona a ningú. El segon esquelet adult, hissa una bandera; en un costat, amb lema Nemini Parco i per l’altre amb la frase «El temps és breu». Pel que fa als nens, dos d’ells porten platerets amb cendres —que fan referència al proverbi llatí Pulvis es et in pulverum reverteris [«Pols ets i en pols et convertiràs», en català]—. El tercer nen porta un rellotge sense agulles que ens recorda que així acabarem tots i que la mort pot arribar-nos en qualsevol moment.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Esquelets ballant la Dansa de la Mort. dantzan
Deja una respuesta