Situat a la riba esquerra del riu Galligants, el monestir benedictí de Sant Pere de Galligants és un dels conjunts més destacats del romànic català. En les seves proximitats es troba també l’església romànica de Sant Nicolau. El temple és de planta basilical i, entre altres atractius, cal subratllar la iconografia dels capitells, tant de la nau central, com del claustre. Actualment és una de les seus del Museu Arqueològic de Catalunya.
No es coneix amb exactitud la fundació del monestir de Sant Pere de Galligants. No obstant això, hi ha testimoni documental de la seva existència l’any 988, quan la rica Ermerganda -probablement familiar del comte Borrell o del vescomte Ennegó- llega, a la seva mort, els seus béns al convent benedictí. La transformació de l’antic convent en l’actual monestir es produeix en el primer terç del segle XII gràcies a un destacat donatiu de Ramon Berenguer el Gran, amb el qual es finançarien els treballs de construcció.
La comunitat benedictina va ser enclaustrada en 1835 i, un any més tard, el monestir seria abandonat amb l’aplicació del Reial Decret Declarant la Venda de béns del Clero de 1836, popularment conegut com a desamortització de Mendizábal. Després de diverses vicissituds, el monestir tornaria a mans de l’Església. El Bisbat de Girona, actual propietari, el va cedir per a ús museístic a 1939, de manera que el conjunt va mantenir un ús religiós i cultural. Aquesta situació es va perllongar fins a 1981. Des de llavors, alberga la seu gironina del Museu Arqueològic de Catalunya.
Al llarg de la seva història el monestir ha estat objecte de diverses restauracions. Es creu que la primera d’elles va tenir lloc al segle XV. En 1809, el monestir va resultar seriosament afectat pel setge de Girona de les tropes franceses i, el 1843, per inundacions. A la dècada dels anys 60 del segle passat es va tornar a restaurar, així com en 1981; en els darrers anys ha estat objecte de restauracions parcials del conjunt (coberta i façana).
Museu d’Arqueologia de Catalunya
Els antecedents de l’actual Museu d’Arqueologia de Girona es remunten a 1845 amb la constitució de la Comissió Provincial de Monuments Històrics i Artístics, la pretensió era la de crear un museu provincial. No obstant això, aquest no s’obriria al públic en general fins a octubre de 1870 amb el Museu Provincial d’Antiguitats i Belles Arts. Des de 1992 forma part del Museu d’Arqueologia de Catalunya, després que la Diputació de Girona traspassés els seus serveis museístics a la Generalitat de Catalunya. El museu ocupa l’església, el claustre, d’època romànica, i un sobreclaustre construït a la segona meitat del segle XIX.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Santiago Martín-Cleto Foto 1. Emvallmitjana Foto 2. www.from.cat Foto 3. www.from.cat Foto 4. Josep Renalias
s'està carregant el mapa - espereu...s