Els anomenats Banys Àrabs de Girona constitueixen un exemple de construcció civil romànica però amb evidents influències àrabs, hereves de la tradició termal grecoromana. Es van construir fora del recinte emmurallat de Girona fins que el progressiu creixement de la ciutat els va situar al seu interior.
El complex arquitectònic consta bàsicament de tres elements: el frigidarium (sala d’aigua freda), el tepidarium (sala de bany tebi) i dues sales de caldarium (vapor calent). El frigidarium té una piscina central de planta octogonal sobre la qual hi ha una petita cúpula. El tepidarium presenta una planta rectangular coberta per una volta de canó amb lluernes. El caldarium compta amb una estructura molt similar a la del tepidarium i està cobert per una volta de canó.
La documentació més antiga que es conserva sobre l’existència dels banys es remunta a desembre de 1194 i en ella es fa constar que són propietat del rei Alfons I el Cast. El monarca cedia una part de les rendes anuals dels banys a l’església de Santa Maria de Girona, segons recull l’arquitecte, polític i historiador Josep Puig i Cadafalch en la seva guia descriptiva “Els Banys de Girona”, publicada el 1936. S’atribueix la popularització de la designació de Banys Àrabs de Girona al mateix Puig i Cadafalch.
Reconstrucció, oblit i recuperació
El setge de Girona per part de les tropes franceses, entre 1283 i 1285, va afectar seriosament als banys. Gairebé una dècada després, el 1294, el rei Jaume II els cediria a Ramon de Toilà a condició que els reparés i reedifiqués, condició que es compliria en poc més de dos anys. Després d’aquests treballs, els banys mantindrien la seva condició de públics com a mínim fins a la segona meitat del segle XIV. Posteriors referències documentals apunten que els banys formarien part d’una propietat privada durant els segles XV i XVI. Un segle més tard, els banys es van integrar al monestir de les religioses caputxines, que els destinarien per al seu ús personal i domèstic.
Els Banys Àrabs de Girona recuperarien el seu propi espai en 1929 quan es firmava un acord pel qual els banys se segregaven del monestir i passaven a mans de la Diputació de Girona. Actualment els banys es troben sota la tutela del Consell Comarcal del Gironès.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Yearofthedragon Foto 1. Enric Foto 2. Enric Foto 3. Enric
Deixa un comentari