La Farinera Teixidor és un dels edificis modernistes més emblemàtics de Girona i de l’arquitecte gironí Rafael Masó i Valentí. L’industrial Alfons Teixidor va encarregar a Rafael Masó, el 1910, la construcció d’un complex que albergués l’habitatge de la família, les naus destinades a una farinera, així com les seves oficines i els respectius magatzems.
Les obres de La Farinera es van prolongar durant dos anys, encara que la relació de Masó amb l’edifici es va perllongar més enllà en el temps: l’arquitecte gironí també va realitzar les ampliacions de 1915 i 1923. En el moment de la seva construcció, l’edifici se situava fora de la ciutat. No obstant això, el creixement de la ciutat l’ha integrat en el seu entorn urbà.
La principal obsessió de Rafael Masó amb la Farinera era que l’edifici reflectís perfectament des del seu exterior la finalitat del mateix: albergar una farinera. Els elements arquitectònics i els revestiments exteriors inicials de l’edifici suggerien espigues de blat, i el color blanc de les rajoles i de la façana, muntanyes de farina.
Després de les ampliacions executades per Rafael Masó, l’edifici ha estat objecte de diverses reformes. Entre 1943 i 1951, l’arquitecte Josep Esteve va reformar l’habitatge i les oficines, va afegir noves naus industrials i va suprimir l’escala del vestíbul entre altres accions. El 1991, les naus industrials i els volums introduïts per Esteve van ser enderrocats. L’habitatge i les oficines serien rehabilitades entre els anys 1991 i 2000 per l’arquitecte Arcadi Pla, qui també va afegir una nau que va albergar la seu del diari El Punt fins a juny de 2015.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari.
Imatge destacada. Josep Renalias
Foto 1. www.from.cat
Foto 2. www.from.cat
Deixa un comentari