La Catedral de Girona se troba en el punt més alt de la ciutat i està consagrada a Santa Maria. El conjunt arquitectònic religiós compta amb la nau gòtica més ampla del món -prop de 23 metres- i reuneix bàsicament els estils romànic i gòtic, encara que també es troben elements barrocs i contemporanis.
La construcció de l’actual Catedral de Girona es va iniciar al segle XI, però no va ser fins a 2011 quan es va inaugurar la vidriera de motius abstractes, obra de l’artista irlandès Sean Scully, de l’últim finestral de la façana nord d’aquest conjunt històric i artístic destinat al culte cristià.
Al segle I aC existia un temple oficial romà en l’actual emplaçament de la Catedral de Girona, que seria convertit en església cristiana probablement al segle V. Aquesta església, coneguda pel nom de Santa Maria, es convertiria en mesquita major durant la dominació musulmana al segle VIII. Sota l’Imperi Franc l’antiga església compartirà el títol de Catedral de Girona amb el conjunt episcopal de Sant Feliu fins al segle IX, quan en la documentació existent ja apareix únicament com Catedral de Santa Maria de Girona.
Gran qualitat artística
L’antiga catedral es va renovar al segle XI sota estil romànic. Però al segle XIV, ja en ple gòtic, resultava insuficient per a les necessitats del culte i va començar a substituir. Els treballs principals no finalitzarien fins al segle XVII després de superar nombroses vicissituds. No serà fins al segle XX quan es doni per finalitzada la façana principal.
La Catedral de Girona conserva peces de qualitat artística inqüestionable. Entre aquestes destaquen el retaule major, del segle XIV, o la seu episcopal, també anomenada de Carlemany, del segle XI, sense oblidar-se de conjunts d’escultures i pintures dels estils medieval, modern i barroc.
Algunes de les peces úniques de l’art de l’edat mitjana es troben al Tresor de la Catedral. Entre totes elles destaquen el Tapís de la Creació, del segle XI, el Beatus de Girona (975) o l’arqueta d’Hisham II de Còrdova -tercer califa de la dinastia Omeia- del segle X. Tampoc cal passar per alt les col·leccions d’escultura, pintura, orfebreria, miniatura, indumentària litúrgica i mobiliari de gairebé 1000 anys d’història (segles XI-XX).
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Davidlohr Bueso Foto 1. Josep Renalias Foto 2. Àngela LLop Foto 3. Josep Bracons Foto 4. Kippelboy Foto 5. Jojan
Deixa un comentari