L’actual Basílica de Sant Feliu va ser la primera catedral de Girona fins al segle X i acull les restes del màrtir Sant Feliu, patró de la ciutat, així com els de Sant Narcís. Es té constància documental de l’existència de l’església de Sant Feliu l’any 817 i en l’actualitat ostenta el títol de basílica menor des de maig de 2011 per Decret del Papa Benet XVI.
La construcció de l’actual basílica de Sant Feliu es va iniciar al segle XII i no va finalitzar fins al segle XVIII amb l’afegit de la capella de Sant Narcís, obra de l’arquitecte Ventura Rodríguez. Els treballs de construcció es van perllongar per gairebé sis segles pel fet que, durant l’Edat Mitjana, l’església estava situada fora dels límits de la ciutat. Diferents atacs de tropes franceses en aquesta època van provocar que part dels fons destinats a la construcció del recinte sagrat s’haguessin de destinar a la seva fortificació, així com a les corresponents reconstruccions.
Si bé el temple està considerat un dels exponents del gòtic de la ciutat, també presenta elements romànics (capçalera) i barrocs (capella de Sant Narcís, façana i escalinata). La Basílica de Sant Feliu guarda dos sarcòfags de l’època romana i sis paleocristians, datats al segle IV, la procedència seria la d’un cementiri previ existent en el lloc on s’aixecaria l’església. Una altra de les obres que sobresurten a la Basílica de Sant Feliu és el sepulcre gòtic a alabastre de Sant Narcís, atribuït a Joan de Tournai.
El campanar de la Basílica de Sant Narcís és un altre dels referents icònics de la ciutat de Girona. El mestre d’obres Pere Sacoma va iniciar la seva construcció en 1368, però no es va finalitzar fins a 1392 a causa dels retards derivats dels diversos treballs de fortificació de l’església. La punta massissa del campanar, fora del comú en el gòtic català, va ser escapçada per un llamp al gener de 1651.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. www.from.cat Foto 1. Enric Foto 2. José Luis Filpo Cabana Foto 3. Enric
Deixa un comentari