Rupit i Pruït
L’actual municipi de Rupit i Pruït (279 habitants el 2022) data de 1978, quan la segona localitat s’agregà a la primera i es va posar fi a la desunió de les dues —que es va produir el s. XVIII amb la divisió del marquesat de Rupit—.
Rupit i Pruït és un lloc ideal per a fer senderisme, ciclisme i altres activitats a l’aire lliure. El poble està envoltat d’una natura exuberant, amb boscos, rieres i cascades.
El nucli de Rupit és a la part baixa del poble i és conegut per les seves cases de pedra tradicionals, carrers empedrats i el seu paisatge pintoresc. Pel que fa a Pruït, aquest està situat a una elevació més alta i ofereix vistes espectaculars dels voltants.
Entre els elements arquitectònics per assenyalar destaquen l’església d’origen romànic (s. XII) de Sant Andreu de Pruït, que es va reconstruir després dels terratrèmols que van sacsejar la zona als voltants de 1427-28.
Tot i que el municipi té diferents esglésies i ermites a descobrir pels visitants, una construcció que és de gairebé visita obligada és el pont penjant de Rupit —també conegut pel sobrenom de Pont de l’Onze de Setembre—. El pont travessa un barranc espectacular i ofereix vistes panoràmiques impressionants dels voltants.
Tona
Amb una població de 8.455 habitants l’any 2023, el municipi de Tona és a la plana de Vic i molt a prop de la capital comarcal. L’entorn del municipi conserva molts espais naturals i pels seus entorns —ple de masies i de cases senyorials— s’hi pot observar un paisatge agrícola i natural.
Tot i el creixement del municipi des de la dècada dels setanta del segle passat gràcies a la industrialització, Tona ha recuperat el seu caràcter de vila d’estiueig i residencial —desenvolupat amb el descobriment d’aigües sulfuroses a finals del s. XIX— que s’ha traduït en l’adaptació dels antics hotels a residències per a la tercera edat.
A Tona s’hi ha trobat restes del neolític i a la zona del pla del Castell hi va haver un assentament iber. No obstant això, el que millor es coneix de l’antic veïnat del municipi és el poblat iber-romà (s. II) del Camp de les Lloses. Descobert el 1916, el jaciment del Camp de les Lloses també acull un museu i és considerat un dels primers assentaments romans a Catalunya.
Entre els elements arquitectònics del municipi hi destaquen l’ermita de Lurdes —amb una barreja de romànic i gòtic— i que es convertí en santuari marià des de principis del segle passat. També cal assenyalar l’església de Sant Andreu del Castell o l’ermita de Vilageriu, adient per visitar tot fent una caminada.
Pel que fa als espais naturals, cal mencionar el parc de les Feixetes, situat a la falda del turó del castell que és també el lloc que acull el pessebre vivent per les dates de Nadal, o el parc Roqueta, un espai amb taules i barbacoa per passar un dia tranquil.
Deixa un comentari