Pessebres Vivents a la ciutat de Barcelona
El Pessebre Vivent al Carmel és el més recent dels que es representen a la ciutat de Barcelona. Aquest any celebra la seva 4a edició i es desenvolupa al pati de la Parròquia de Santa Teresa de Jesús, al barri del Carmel (districte d’Horta-Guinardó).
A més a més de poder veure les clàssiques escenes bíbliques, el pessebre també presenta la recreació d’oficis com el forner, el forjador i el fuster.
El Pessebre Vivent al Carmel és organitzat per l’Associació d’Entreteniment Grupo Dance i compta amb la participació de mig centenar de persones.
El Pessebre Vivent de la Marina es representa al barri de la Marina del Port (districte de Sants-Montjuïc) des de l’any 2009 i és organitzat per la Unió d’Entitats de la Marina i el Centre Cultural Estrelles Altes.
A més a més d’escenes bíbliques, els visitants al Pessebre Vivent de la Marina trobaran altres on es representen diferents oficis artesanals. També cal destacar que entre les trenta escenes del pessebre n’hi ha algunes que compten amb la presència d’animals vius.
El pessebre es representa als Jardins dels Drets Humans (accés pel passeig de la Zona Franca, 185) i és possible gràcies a la participació de més de 130 figurants —més de dues-centes si afegim tècnics i membres de l’organització—.
El Pessebre Vivent de la Torre del Suro es representa a la ciutat comtal des de 1993. Situat a la Casa de Repòs Sant Camil, al barri del Baix Guinardó (districte d’Horta-Guinardó), aquest pessebre vivent és a càrrec dels integrants del Taller Sant Camil —centre ocupacional de la Fundació de la Santa Creu— que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual.
El nom del pessebre ve donat perquè l’espectacle es representa dins un complex modernista anomenat la Torre del Suro, el qual forma part de la Casa de Repòs Sant Camil, i que només s’obre al públic amb motiu de la celebració d’aquest espectacle.
La representació del pessebre es realitza a partir de l’escenificació de quadres estàtics de temàtica diversa que el visitant va trobant al llarg de l’itinerari.
L’entorn on desenvolupa el pessebre i el desplegament de mitjans tècnics, en els quals la il·luminació juga un paper destacat, fan que els visitants aconsegueixen aïllar-se de l’ambient de la gran ciutat.
Tots els actors del Pessebre Vivent de la Torre del Suro tenen discapacitat intel·lectual i són «el fonament i motiu de la representació».
Els jardins de la Casa de la Divina Providència, Cottolengo, és l’escenari per a la representació d’un pessebre vivent sota l’organització de la congregació de les Servidores de Jesús del Cottolengo del Pare Alegre.
El Cottolengo és una entitat dedicada a l’acollida i l’atenció de persones que presenten malalties greus, discapacitat física o mental i avis amb escassos recursos. La institució va ser creada a la ciutat italiana de Torí pel sacerdot i Sant Giusseppe Benedetto Cottolengo el 1828.
El Cottolengo del Pare Alegre és al barri de la Salut, al districte de Gràcia i molt a prop del Park Güell, i va ser creat el 1932 en memòria de l’actuació benèfica del jesuïta Jacint Alegre i Pujals.
El Pessebre Vivent de Torre Baró, al barri del mateix nom (districte de Nou Barris), es representa a la parròquia de Santa Bernardeta i aquest any celebra la seva 43a edició.
L’espectacle està organitzat per l’Associació de Veïns de Torre Baró, Acció Catòlica Obrera, així com la Parròquia de Santa Bernardeta i el Districte de Nou Barris.
El pessebre compta amb la participació de desenes de veïns del barri que representen les escenes tradicionals.
Deixa un comentari