
Platja de Gavà (Barcelona) / Ferran Pestaña
La localitat costanera de Gavà, situada a la comarca del Baix Llobregat, celebrarà la 64a edició de la Fira de l’Espàrrec del 28 al 30 d’abril de 2017 en la qual s’espera una afluència propera als 10.000 visitants. El certamen es complementarà amb la quarta edició de de GastroGavà, amb l’espàrrec com a gran protagonista, així com d’altres productes agroalimentaris de la localitat.
Gavà és l’única població catalana on es conrea l’espàrrec blanc gràcies a les propietats del sòl de la zona: terres sorrenques i amb humitat. D’origen holandès, la varietat autòctona d’aquest espàrrec rodó es cull entre els mesos de març i juny
Els antecedents de l’actual Fira de l’Espàrrec de Gavà es remunten al mes de maig de 1932, quan es crea el Concurs Exposició d’Espàrrecs. Malgrat haver sofert diferents parèntesis, la mostra se celebra de manera ininterrompuda des de l’any 1961.
Les activitats de la Fira de l’Espàrrec de Gavà es distribueixen al llarg del carrer Sant Pere, el pavelló Jacme March i la plaça Jaume Balmes. En conjunt, aquest any el recinte firal ocupa una superfície superior als 22.000 m2.

Panera de verdures en la Fira de l’Espàrrec de Gavà / Desiree Onlevas Lopez
La tarda del divendres, 28 d’abril, la Mostra Comercial, Artesanal i d’Automoció donarà el tret de sortida a aquesta nova edició firal, que s’inaugurarà oficialment el dissabte, 29 d’abril, amb l’obertura al públic del Pavelló Agrícola (pavelló Jacme March). Precisament, en aquest pavelló es podran contemplar les creacions dels participants en el Concurs d’espàrrecs i paneres realitzades amb els productes de l’horta i en les quals l’espàrrec ostenta un lloc prominent.
La Fira de l’Espàrrec de Gavà també comptarà amb el Mercat del Camp, un espai situat a la plaça Jaume Balmes, en el qual els visitants podran conèixer els productes de qualitat i de proximitat que conreen els agricultors locals. Així mateix, en la fira es podrà visitar la mostra Expotractors que presentarà tractors antics i moderns així com maquinària diversa.
La Fira del Espàrrec de Gavà està organitzada per l’ajuntament de la localitat i compta amb la col·laboració de la Cooperativa Agropecuària de Gavà i del Barcelonès.
L’impuls gastronòmic
El reconeixement i impuls gastronòmic de l’espàrrec de Gavà es veurà impulsat amb la celebració de la quarta edició de GastroGavà, una iniciativa impulsada per l’ Associació Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT), l’Agrupació de Restauradors de Gavà i el propi Ajuntament de Gavà.
Del 28 al 30 d’abril, els visitants podran degustar les tapes elaborades per una quinzena de restauradores locals, amb l’espàrrec com a element estrella, a la plaça Jaume Balmes. L’agenda de GastroGavà també inclou concerts i tallers gastronòmics.
El preu dels tiquets per GastroGava oscil·la entre els 3,5 euros (tapa, beguda i got) i els 12 euros (4 tapes, 2 begudes i 2 gots). El tiquet de la Mostra de Vins és de 10 euros i inclou 4 degustacions i una copa.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Pastís d'escalivada amb espàrrec blanc, olivada i/o vinagreta d'anxova de L'Escala / © Masia Solior Foto 1. Ferran Pestaña Foto 2. Desiree Onlevas Lopez Foto 3. © Anhel - AGT
Deja una respuesta