La localitat de Balsareny (Barcelona) recupera moltes escenes del seu passat amb la celebració de la Festa dels Traginers durant el diumenge abans de Carnestoltes. La Festa dels Traginers és Festa d’Interès Turístic Nacional, Festa Tradicional d’Interès Nacional a Catalunya i és al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
La Festa dels Traginers és un homenatge i un reconeixement a la figura de totes aquelles persones que, al llarg dels segles, van possibilitar la connexió, els intercanvis i el desenvolupament de poblacions remotes mitjançant el transport de mercaderies a càrrec d’animals de càrrega.
Balsareny és a mig camí de les ciutats de Manresa i Berga, capitals de les comarques del Bages i el Berguedà, respectivament, i es té constància de l’activitat dels traginers de Balsareny des del segle XVII. La construcció del Pont del Riu, a les acaballes del segle XVIII, va permetre creuar el riu Llobregat i potenciar el trànsit comercial entre les comarques del Bages, Berguedà, Osona i la subcomarca del Lluçanès. A més a més, el pont va fer que es reduís el temps del transport de la sal de Cardona (Bages) cap a altres poblacions de l’interior de Catalunya. Amb el Pont del Riu, Balsareny va esdevenir en una important cruïlla de traginers. Aquest comerç de mercaderies encara es potenciaria més amb la posterior aparició de les colònies i fàbriques de riu tèxtils instal·lades en la conca del Llobregat.

Les cavalleries de la cavalcada desfilen a corrua feta i guarnides amb tot tipus d’albardes i equipaments / Ajuntament de Balsareny
La Festa dels Traginers de Balsareny se celebrava el 17 de gener, coincidint amb el dia de Sant Antoni Abat, patró dels traginers i dels animals, però des de fa anys té lloc el diumenge abans del Carnestoltes.
Precedents, pèrdua i recuperació de la festa
El 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, era costum que els traginers i els pagesos portessin els seus animals de ferradura a la benedicció que tenia lloc després de la missa en honor del sant i tot seguit organitzar balls i competicions. La Festa dels Traginers de Balsareny està documentada des del segle XIX. A principis del segle passat, el Gremi dels Traginers de Balsareny celebrava el dia del seu patró amb diferents actes religiosos al matí i balls de tarda i nit al Casino de la localitat. Però la introducció gradual dels vehicles a motor pel transport de mercaderies va fer que el pes dels traginers es reduís considerablement i amb això l’interès per la festa. Els animals de càrrega passaven a centrar-se en les tasques a pagès i en el ròssec de la fusta estreta dels boscos.
El paper dels traginers com a transportistes revifaria durant la Guerra Civil (1936-39) per tornar a decaure en la postguerra. No obstant això, la Festa dels Traginers es va restaurar gràcies a una comissió sorgida després d’una reunió informal que va tenir lloc a la barberia de Cal Erep. Des d’aleshores, la festa deixava d’estar restringida als membres del gremi, i s’obria a la participació de tothom.
L’esclat de la Festa dels Traginers més enllà de Balsareny i de les comarques veïnes succeiria a mitjans dels anys 60 del segle passat gràcies a la col·laboració del marquès Lluís Ignasi d’Alòs, propietari del Castell de Balsareny, qui proporcionaria a la festa un important ressò mediàtic. El Castell de Balsareny és una fortalesa d’estil gòtic civil català que data del 951 i està situada dalt d’un turó que presideix la localitat i des d’on es controla la vall del Llobregat.
La cavalcada, l’acte cabdal
La cavalcada del matí de diumenge anterior a Carnestoltes és l’acte cabdal de la Festa dels Traginers de Balsareny. La cavalcada està encapçalada pel banderer de Sant Antoni i dos cordonistes, tots tres a cavall, als què segueixen un important número de cavalleries a corrua feta i guarnides amb tot tipus d’albardes i equipaments com anganells, cartres i brides. La cavalcada està formada per trabucaires, gegants, bastoners, bandes de música, desfilada d’albardes i bastos, la comitiva del casament, genets que disputaran les curses de la tarda i un grup de Mossos d’Esquadra vestits d’època, entre d’altres participants.
El 2017 es va incorporar una parella de nuvis real en la cavalcada per primera vegada. Des d’aleshores, l’organització de la festa ofereixe la possibilitat que la comitiva del casament a la Cavalcada estigui formada per nuvis, familiars i convidats autèntics. El principal requísit per participar és que un dels nuvis sigui fill/filla de Balsareny.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Lluís Ratera Foto 1. Ajuntament de Balsareny Foto 2. © Lluís Ratera Foto 3. © Lluís Ratera Foto 4. Josep Renalías Foto 5. © Lluís Ratera Foto 6. Ajuntament de Balsareny Foto 7. Ajuntament de Balsareny
Deja una respuesta