De grans dimensions (90 metres de longitud per 40 d’amplada), la catedral es va iniciar el 1298 i és una brillant mostra de l’estil gòtic català, caracteritzat per l’austeritat decorativa i l’equilibri entre les diferents proporcions de l’edifici. A mitjan segle XV es van aturar les obres quedant inacabada la façana. Va ser a finals del XIX quan es va concloure en estil neogòtic i contrasta, per la seva esveltesa i profusió decorativa, amb les sòbries línies horitzontals de la resta de l’edifici.
La capçalera de la catedral consta d’un absis únic amb nou capelles radials que es poden recórrer a través d’un ampli deambulatori. Sota l’altar major, la cripta, coberta per una volta gairebé plana de 12 sectors, alberga la tomba de Santa Eulàlia a un sarcòfag d’alabastre tallat per escultors pisans al segle XIV.
Les tres naus de la basílica posseeixen una alçada similar, formant per això el que s’anomena una església de saló, i estan cobertes per voltes de creueria ogivals dotades de treballadíssimes claus policromades. Al centre de la nau major se situa el cor de pedra, minuciosament esculpit entre fins del segle XIV i mitjans del XVI. En el seu interior destaca el cadirat de fusta, una obra mestra de l’escultura gòtica.
El gran claustre
Adossat al mur de ponent de la catedral, es troba el gran claustre, construït entre la segona meitat del segle XIV i la primera del XV. En el seu centre, un jardí amb fruiters, el murmuri de l’aigua i les oques creen un ambient romàntic molt peculiar; les oques sempre són tretze, l’edat que tenia Santa Eulàlia quan va patir martiri.
Al costat d’una de les ales del claustre se situa la capella del Santíssim o del Crist de Lepant, que compta amb una extraordinària volta octogonal estavellada, construïda durant la primera meitat del segle XV.
La Sala Capitular acull el Museu de la Catedral, una interessant mostra de les obres d’art més valuoses, moltes d’elles representatives de la història i l’art dels gremis i de monarquies que van regir a la ciutat.
Fotos sota llicència de Creative Commons tret que s'indiqui el contrari. Imatge destacada. Public domain Foto 1. www.from.cat Foto 2. www.from.cat Foto 3. Josep Renalias Foto 4. José Luis Filpo Cabana
Deixa un comentari